Избор на най-добрата душ кабина за баня

49/142

Какво е душ кабина?

Душ кабината е комплект от панели, които се монтират около ваната и създават пространство, в което можете да вземате душ. Това е различно от душ кабина, която представлява самостоятелно устройство, което може да бъде вградено или изнесено от стената на банята. Душ кабините понякога се наричат душ паравани, за разлика от душ вратите.

Видове душ кабини

– Без рамки: Те са най-евтиният вариант, но повечето хора не ги харесват, защото по стените може да се задържи вода и да се появи мухъл. Те са и най-трудни за монтаж.

– Полубезрамкови: Те имат тънък, декоративен профил. Почистват се по-лесно от безрамковите, но все пак имат изчистен, модерен вид.

– Напълно рамкирани: Те изглеждат като традиционните завеси за душ и са най-скъпият вариант. Те обаче са и най-лесни за почистване, тъй като имат вграден прът, който можете да плъзнете встрани, когато почиствате външната част на заграждението.

– Врата на панти: Това е най-разпространеният вариант и най-лесният за монтиране. Те са и най-добрият избор за хора, които планират да облицоват или преоблицоват пода на душа си с плочки.

– Плъзгаща се врата: Тези врати са идеални за по-малки бани и душове и могат да бъдат чудесни за добавяне на неприкосновеност на личния живот. Те обаче изискват внимателен монтаж, за да се избегнат течове на вода.

Как да изберем душ за банята си?

Докато избирате душ кабина, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първото е размерът на банята ви – искате заграждението да се вмести в наличното пространство. Искате също така да вземете предвид стила на вашата баня – дали е по-традиционна или съвременна? Искате ли шкаф без рамка или с рамка? Ако ще облицовате пода на душа с плочки, трябва да вземете още няколко решения. Искате ли да използвате под с плочки или с камък? Ще използвате ли свободностоящ или вграден душ? Това ще определи вида на заграждението, което ще закупите.

Плюсове и минуси при инсталирането на душ кабина

– За: Създавате повече пространство в банята си. Можете да използвате душа като място за почистване на тялото и косата си и след това лесно да преминете към измиване на лицето и миене на зъбите в мивката. – За: По-лесно е да почистите банята си, когато имате душ вместо вана.

– За: По-лесно е да създадете усещане за спа в дома си, като добавите водопад и ръчна душ глава.

– Против: Не можете да използвате ваната си за накисване или други видове релаксиращи вани.

– Против: Ако инсталирате безрамков корпус, ще трябва да бъдете особено внимателни с чистотата на банята си, за да избегнете появата на мухъл.

Заключение

Ако искате да обновите банята си, инсталирането на душ кабина е чудесен начин да го направите. Въпреки че процесът е малко по-сложен от простото боядисване на стените или поставянето на нова подова настилка, душ кабината напълно преобразява банята и ѝ придава изцяло нов вид. Ако пазарувате душ кабина, трябва да имате предвид какъв е бюджетът ви, колко място имате в банята, за да я инсталирате, и какъв стил искате да има банята ви.