Как да изберете най-подходящата за вас косачка

7/53
зелена трева след косачка

Подходящата косачка може да направи справянето с моравата в градината ви лесно като детска игра. Съответно неподходящата косачка може да затрудни мисията толкова много, че да съжалявате, че изобщо имате градина. Ако знаете, че имате нужда от нова косачка, но не сте сигурни каква точно ви е необходима и с какви функции, то не се притеснявайте. Изготвихме това кратко ръководство да ви преведем през разнообразието на модели косачки. Както най-вероятно сами сте открили, то никак не е малко и магазини като Prisma го доказват с огромния избор от косачки с различно устройство, издръжливост и функции. Използвайте това ръководство, за да изберете правилната машина за вас и вашият двор или градина.

Да бутате косачката или да се возите на нея?

Първата стъпка е изборът между тример, ръчно управляема роторна косачка, самоходна или роботизирана. Ако разполагате с малък двор с много препятствия, тогава може би и тример за трева ще ви свърши работа. Него ще е необходимо вие да управлявате и задвижвате, за разлика от обикновените роторни косачки, които си имат двигател и задно задвижване и само трябва да ги насочвате в посоката, в която искате да отидат. Ако ще обработвате голяма градина или двор, тогава със сигурност ви е необходима роторна косачка, ако пък теренът е равен, то косачката робот ще ви свърши прекрасна работа.

Общо взето, ако имате над декар земя, помислете за опция, която ще ви осигури по-лесно косене. Макар и техните цени да са по-високи, рискувате ливадата ви да си стои неокосена, защото не искате да си похабите целия уикенд в косене.

Изберете от какви функции се нуждаете

На първо място трябва да си определите бюджет за косачката, като колкото по-голяма сума отделите, толкова повече функции ще притежава машината. Самоходната косачка значително улеснява живота ви, когато косите неравен терен или пък събирате окосеното след като тя мине. Представете си как нямате самоходна косачка, а такава, която трябва да я бутате и трябва да окосите с нея някакво възвишение.

Косачка с предно или задно задвижване?

Косачките, които са с предно задвижване са много подходящи за равен терен. Те се отличават с маневреност и такова устройство, че като им натиснете ръкохватката, предните колелета се вдигат и се завъртат в посоката в която желаете. Перфектен избор са малки дворове с много дървета и места, които трябва да заобикаляте.

Косачките, които са с задно задвижване, косят много добре по хълмове и възвишения. При тях натискайки ръкохватката, предните гуми не губят сцепление и продължават да са на земята, дори и когато косачката е под обратен наклон.

Има и един вид косачки, които са със задвижване на четирите си колела. Те са висока категория косачки, създадени за перфектна проходимост при всякакви условия.

Какво се случва с отрязаната трева?

Относно рязането на тревата, косачките могат да мулчират изрязаните стръкчета (многократно да ги нарежат на по-малки парченца), да ги изхвърлят отстрани, отзад или да ги събират в плик. Има видове косачки, които могат да изпълняват двете функции – да мулчират и да събират стръкчетата. Като цяло мулчирането е изключително полезно за всяка ливада, защото връща богатите на азот стръкчета обратно на земята. Мулчирането обаче не се препоръчва, ако тревата е много висока, както е през пролетта и началото на лятото. Възможно е косачката да изпълнява дори и три функции – да събира, да мулчира или да изхвърля отстрани отрязаните стръкчета трева. Страничното изхвърляне е полезно при зони с високи плевели. Помага и ако тревата е толкова висока, че е необходимо да минете ливадата поне няколко пъти, за да премахнете каквото трябва.

зелена морава окосена

Как се управлява една косачка?

Възможно е управлението на косачката да е изградено така, че колкото по-силно натискате дръжката, толкова по-бързо да се движи тя. Възможно е да има и скоростен лост с няколко скорости, включително и задна. Самоходните косачки са оборудвани с три вида трансмисии. Хидростатичният е най-скъпият и най-плавно работещият.

Типичната моторна косачка с предно или задно предаване използва ремък за да насочи мощността на изходящия вал на двигателя към скоростната кутия на предната или задната ос. Има няколко варианта на този дизайн, но всички работят добре и са сравнително лесни за поддръжка и ремонт. По-големите двигатели произвеждат повече въртящ момент и е по-малко вероятно да се спрат във висока трева, те се и управляват по-лесно. По-скъпите двигатели осигуряват повишена издръжливост, намален шум и по-малък разход на гориво и масло. Размерът на задните колела на самоходните косачки може да бъде различен, но обикновено е по-голям от размера на предните колела. Благодарение на това, тези косачки се движат по-лесно по коловозите в земята.

Съществуват и косачки, които не изискват подмяна на маслото, а само периодично добавяне на малко количество, което да навакса изпареното по време на горене. Относно електрическите косачки, те са доста добър избор за малки градини. Освен това често техният диапазон на рязане е доста малък. Това на практика означава, че ще ви отнеме повече време да окосите дадена площ. По-малко мощни са от газовите и бензиновите косачки и могат да изпитат затруднения, ако тревата е много гъста или мокра. Електрическите безжични косачки могат да се справят обаче отлично с ниска трева и добре поддържана морава.

Източник: https://www.prismabg.com/