Какви са видовете инфаркти и причините за тях?

14/85

Сърдечният инфаркт, известен също като остър коронарен синдром (ОКС), се разделя на три подтипа. Тези три вида инфаркт са STEMI, NSTEMI и коронарен спазъм (нестабилна стенокардия). STEMI е модел на инфаркт, при който се наблюдава увеличение на ST сегмента на ЕКГ. При инфаркт от типа NSTEMI няма такова повишение на сегмента на електрокардиограмата (ЕКГ). Както STEMI, така и NSTEMI се считат за основни видове инфаркт, които могат да причинят значително увреждане на сърдечната тъкан.

STEMI е вид инфаркт, който възниква, когато коронарните артерии са напълно блокирани и храненето на голяма част от сърдечната тъкан е нарушено. При NSTEMI коронарните артерии са частично блокирани и поради това може да няма промяна в ST сегмента на ЕКГ.

Повече полезна информация, може да получите на следната страница – https://azcare.bg/sardechno-sadovi-zabolyavaniya/miokarden-infarkt

Коронарният спазъм е известен като скрит сърдечен удар. Въпреки че симптомите са подобни на тези на STEMI, те могат да бъдат объркани с мускулни болки, храносмилателни проблеми и различни други оплаквания. Когато това състояние, което се дължи на контракции в съдовете на сърцето, достигне ниво, което прекъсва или значително намалява притока на кръв, то може да предизвика симптоми на скрит сърдечен удар. Въпреки че е окуражаващо, че при това състояние няма трайно увреждане на сърдечната тъкан, това е състояние, което не бива да се пренебрегва, тъй като води до увеличаване на риска от сърдечен удар в бъдеще.

Образуването на мастни плаки в съдовете, захранващи сърцето, е сред най-честите причини за инфаркт. Освен това съсиреците или разкъсванията на съдовете също могат да доведат до сърдечен удар. Поради различни фактори по вътрешната стена на съдовете могат да се появят мастни отлагания, наречени атеросклероза, и тези състояния се считат за рискови фактори за сърдечен удар:

Тютюнопушенето е най-важната причина, която увеличава риска от сърдечен удар. Честотата на сърдечния удар е почти 3 пъти по-висока при мъжете и жените, които пушат. Колкото по-високо е съотношението на LDL, определяно като лош холестерол в кръвта, толкова по-висок е рискът от сърдечен удар. Избягването на храни с високо съдържание на холестерол, като карантия, колбаси, салами, наденици, червено месо, пържени храни, калмари, миди, скариди, пълномаслени млечни продукти, майонеза, сметана, сметана и масло, може да намали риска от сърдечен удар.

Диабетът е важно заболяване, което увеличава риска от сърдечен удар. По-голямата част от диабетиците умират вследствие на сърдечен удар. При пациенти с диабет еластичността на стените на съдовете се влошава, нивото на съсирване на кръвта може да се повиши и увреждането на ендотелните клетки, разположени на вътрешната повърхност на съда, може да стане по-лесно. Инсулиновата резистентност, дължаща се на нездравословно хранене и липса на физическа активност, също може да доведе до повишен риск от сърдечен удар.

Повишеното налягане в кръвоносните съдове (повишено кръвно налягане) е друго състояние, което може да увеличи риска от сърдечен удар. С възрастта структурата на кръвоносните съдове може да се влоши и уврежданията да се увеличат. Това увеличава и риска от сърдечен удар. Хормонът естроген при жените може да има защитен ефект срещу риска от сърдечен удар. Поради тази причина рискът от инфаркт се счита за по-висок при мъжете и жените в постменопауза.

Затлъстяването увеличава риска от инфаркт, тъй като причинява нарушения в работата на кръвоносните съдове, преждевременно стареене и атеросклероза. Други състояния, като високо кръвно налягане, холестерол и диабет, съпътстващи затлъстяването, което води до нарушения в обмяната на въглехидрати и мазнини, също са важни от гледна точка на формирането на инфаркт.
Анамнезата за инфаркт при роднини от първа степен, като майка, баща и братя и сестри, увеличава риска от инфаркт.

Повишените нива на вещества като С-реактивен протеин, хомоцистеин, фибриноген и липопротеин А, произвеждани в черния дроб, също могат да бъдат свързани с риска от сърдечен удар.