Какви трудности се срещат често при опит за зачеване?

13/123
Какви трудности се срещат често при опит за зачеване?

През последните години се наблюдава ръст в броя на хора, които регистрират оплаквания и трудност при опити за зачеване на дете. Факторите, които влияят в подобни ситуации, са разнообразни и могат да имат различен произход. Често причините са и свързани с начина на живот и нивата на стрес и притеснения.

Затова днес ще обсъдим кои са признаците на реална трудност при забременяване и кои са често срещаните фактори при мъжете и жените, които водят до безплодие

Какви трудности се срещат често при опит за зачеване?

Източник на изображението: Unsplash.com

Какви са признаците на затруднено забременяване?

Много двойки започват да се притесняват неоснователно и на прекалено ранен етап от опитите за зачеване, което влияе на ежедневния им живот и взаимоотношения. Затова преди посещение при лекар, е хубаво всеки да знае какви са реалните признаци на затруднено забременяване.

Изминало време от началото на опитите

Първото нещо, за което трябва да си дадем сметка, е колко време реално е изминало от началото на опитите. Признак на затруднено забременяване е изминаването на повече от една година и неуспешни опити за жени под 35-годишна възраст. За жени над 35-годишна възраст се препоръчва да посетят лекар след като изминат 6 месеца.

Абнормална менструция

Абнормалната менструация е симптом на различни заболявания и хормонални проблеми, които потенциално могат да бъдат причина за затруднено забременяване

Една от възможните прояви е честотата и продължителността на цикъла. Нередовният цикъл и липсата на менструация водят до невъзможност за определяне на фазите от цикъла, включително овулацията, което затруднява процеса на зачеване.

Друг често срещан симптом е прекалено обилната, прекалено оскъдната или много болезнена менструация. Това също може да бъде признак на потенциални трудности за забременяването.

Хормонален дисбаланс

Всички симптоми на хормонален дисбаланс или колебания при жените могат пряко да повлияят и на опитите за зачеване. Такива симптоми могат да се проявят под формата на ниско либидо, необяснимо наддаване на тегло, задържане на течности, кожни проблеми, нетипично окосмяване или косопад.

Кои са факторите, които предразполагат към трудно зачеване?

Съществуват безброй фактори, които могат да предразположат една двойка към трудности при опити за зачеване. Затова ще споменем само най-често срещаните диагнози в зависимост от пола.

При мъжа

Едни от най-често срещаните проблеми при мъжете са свързани със сперматозоидите, а именно намаленото производство и слабата им подвижност. Те могат да бъдат породени от различни състояния, като например варикоцеле, хормонален дисбаланс, запушвания, излагане на прекалена топлина и други.

Разбира се, производството и движението на сперматозоидите е от изключителна важност за успешното зачеване. Колкото по-голям брой сперматозоиди достигнат навреме до яйцеклетката, толкова по-голям е шансът за успешно оплождане. 

При жената

Най-често срещаните проблеми, оказващи влияние върху забременяването при жените в репродуктивна възраст, са запушвания във фалопиевите тръби, ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници. Разбира се, влияние могат да окажат и много други фактори, като начин на живот, полово предавани инфекции и др.

Фалопиевите тръби свързват яйчниците с матката и позволяват свободното, но насочено движение на яйцеклетката и сперматозоидите. Запушването им може да бъде породено от различни фактори, но влияе на възможността на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, както и на яйцеклетката да достигне матката.

Ендометриозата се проявява в израстването на тъкан, която расте извън матката и е подобна на ендометриума. В последствие се образуват белези по различни органи от репродуктивната система, което влияе неблагоприятно на шансовете за забременяване.

Синдромът на поликистозните яйчници е известен още под съкращението PCOS и представлява хормонален дисбаланс при жените. Този дисбаланс е пряко обвързан с менструалния цикъл и в частност овулацията, което затруднява зачеването.

Какво можем да предприемем?

При затруднено забременяване е важно да се направят необходимите изследвания и да се постави правилна диагноза. Посещението при специалист е задължително за всяка двойка, която прави неуспешни опити за зачатие и изпитва някои от гореспоменатите симптоми или признаци. 
Специалистът по репродуктивно здраве ще назначи подходящо лечение и може да предложи промени в начина на живот, с цел да се подпомогнат опитите за забременяване.