Всичко, което трябва да знаем преди да изтеглим ипотечен кредит

20/50

Рано или късно почти всеки човек се замисля за закупуване на собствено жилище. Това е напълно нормално. Всеки иска да има своето собствено място, в което да вложи сърце, за да го превърне в свой дом. Покупката на жилище е доста скъпа инвестиция. Повечето хора нямат готовата сума и не могат да си позволят да си купят жилище без допълнителна финансова помощ. В тези случаи идват на помощ ипотечните кредити.

Ипотечният кредит представлява финансиране от дадена банка. Когато кандидатствате и теглите такъв тип кредит от конкретна банка, вие сключвате дългосрочен договор за определен период от време и при определени условия, при които вие ще връщате кредита. Условията и периода на връщане на ипотечния кредит са определени спрямо вашите възможности и желания.

 И все пак, тегленето на ипотечен кредит е изключително отговорно, затова е необходимо да бъдете много внимателни, когато избирате банка и условия, при които да връщате предоставеното финансиране. Днес ще споделим с вас няколко важни неща, които да вземете под внимание преди да изтеглите ипотечен кредит.

Проучване на банки

Една от първите и най-важни стъпки, които трябва да направите преди да кандидатствате за ипотечен кредит, е да проучите добре различните банки. Всяка отделна банка има своите специфични условия, които може да ви предложи. Проучете много подробно какви са условията на всяка една банка и кои са най-добрите за вас.

Както вече казахме, ипотечният кредит е огромна и много важна стъпка. Това е нещо, с което ще се обвържете в дългосрочен план, така че трябва да сте сигурни, че получавате най-добрите условия за вас. Именно затова е добре да направите консултация с всяка една банка, за да видите какво ще ви предложат.

Кандидатстване за ипотечен кредит

Когато вече сте си избрали банка и знаете, че искате да получите ипотечен кредит от нея, преди всичко е необходимо да кандидатствате за такъв кредит. Това е първата стъпка към получаването на желания ипотечен кредит. Съветваме ви да не капарирате и подписвате предварителен договор за закупуване на жилище, преди да сте получили одобрение от банката.

При процеса на одобрение, на база вашия месечен доход банката ще определи каква е максималната сума, която може да ви отпусне. В повечето случаи ипотечния кредит покрива почти цялата сума, но остават определени проценти, които вие да покриете със собствени средства или да кандидатствате за потребителски кредит, с който да покриете останалата част.

Определяне на вноските и периода на връщане

Когато получите одобрение от банката следва да определите месечните вноски и периода на плащане на ипотечния кредит. Обикновено изчислената сума за месечните вноски, които ще трябва да внасяте, включва не само главницата, а и лихвения процент заедно с годишния процент на разходите.

Много е важно да знаете, че освен главницата и лихвения процент върху нея, има и много други банкови разходи около ипотечния кредит. Изключително важно е, когато получавате оферти от различните банки да искате не само да ви изчислят лихвения процент върху главницата, но и да ви изчислят всички банкови разходи.

Относно периода на изплащане на ипотечния кредит ви съветваме да го съобразите с вашите доходи и да го направите така, че да се чувствате спокойни с месечните вноски, които трябва да внасяте.

Видове такси

При тегленето на ипотечен креди, всичко не приключва само с тегленето на ипотечния кредит и лихвения процент, който трябва да платите. Има много такси, които трябва също да бъдат заплатени от вас.Те се делят на банкови и небанкови

Банковите такси са свързани с разглеждането и одобряването на кредита, изготвянето и вписването на законна ипотека и други. Небанковите такси се отнасят вече до имота и са такси за оценка на имот, такси за застраховка на имота, за заличаване на ипотека и още какво ли не. Именно затова е важно при получаване на оферта да изисквате да ви се калкулират всички допълнителни разходи, които ще имате при тегленето на ипотечен кредит.

Рефинансиране и предсрочно погасяване

Друг важен момент при тегленето на ипотечен кредит е възможността от рефинансиране и предсрочно погасяване. Много често се случва така,че банката, от която сте изтеглили кредита или друга банка , предлага по-добри условия и искате да преминете на тях. Също така в даден момент имате наличен остатъка от кредита и искате предсрочно да го погасите.

Всичко това е възможно, но можете да имате допълнителни такси, които трябва да платите, за да може да се случи това. Много е важно още при получаване на офертата и уговаряне на условията на ипотечния кредит, да поискате информация  за това какви ще са ви таксите, ако искате предсрочно да погасите вашия ипотечен креди или да го рефинансирате.

Тегленото на ипотечен кредит може да бъде добро решение, когато внимателно сте проучили всичко свързано с него. Съветваме ви, ако има неща, които не са ви ясни и трудно разбирате, да се обърнете към финансови специалисти, които да ви помогнат в разясняването им.