Защо новите столчета за кола са правилният избор?

14/50
Столче за кола

Една от най-важните задачи, които имате като родител, е да пазите детето си в безопасност, когато то се вози в превозно средство. Това може да стане, като се изпълнят изискванията съгласно Закона за движението по пътищата и се осигурят най-важните съоръжения за преживяването по време на пътуване.

При появата на едно бебе има много важни артикули, които трябва да бъдат осигурени за него, но има три от всички, които са със съществено значение. Те са бебешкото легълце, бебешката количка и детското столче. След тях идват и последващи елементи като столче за хранене, бебешки дрешки, козметични продукти, играчки, електроника за бебе, аксесоари за хранене и още куп принадлежности, необходими за израстването на детето.

И трите елемента са с огромна употреба от родителите и по-точно новороденото, както легълцето, в което мънчието спи през почти целия ден. Също толкова важна е и бебешката количка, с която то бива извеждано от родителите си навън. От бебешкото столче пък зависи сигурността и безопасността на малкото човече по време на пътуване. 

IMG_256

Детското столче, също така, е най-използвания продукт, който има продължение на употреба до 12-тата годишнина на детето или до достигане на 150 сантиметра височина. Това е така, защото коланите на автомобилите са предназначени за възрастни. А ако детето е по-малко от необходимия ръст, предпазният колан не може да го обхване, а оттам рискът от инцидент се увеличава. 

Детските, нови столчета за кола винаги са били до голяма степен безопасни и изключително удобни за мъничетата, които са и главните им потребители. Всички столчета са предназначени за това, децата да изпитват максимален комфорт по време на пътуването, а родителите да са сигурни, че децата им са защитени в своето място. 

Но какво всъщност различава новите детски столчета от останалите на пазара?

Новите детски столчета, за разлика от предшествениците си, са подобрени, притежават повече усъвършенствания, в крак са с изискванията за безопасност съгласно Закона за движение по пътищата. Те са преминали през много тестове и полеви изпитания, докато най-накрая са пуснати на пазара. Някои от новите модели също така са сертифицирани от световната сертификационна институция TÜV AUSTRIA за сигурност. 

IMG_256

При покупка е важно да се знае какви характеристики предлагат различните столчета и какво се търси от родителите. При някои столчета например се набляга на безопасността, докато при други на комфорта, а трети се грижат и за двете страни заедно. 

Съществува система Isofix, която дава възможност лесно да се монтира детското столче. Тя е свързана с точките, за които седалката е прикрепена към автомобила.

Важно е да се знае, че когато бебето е на възраст под 2 години, столчето, колкото оборудвано и безопасно да бъде, винаги трябва да гледа назад. По закон до тази възраст бебешката седалка трябва да е оборудвана с всички необходими елементи. 

С цел икономия на средства, някои родители предпочитат да вземат столче на старо. Новозакупените от магазина столчета обаче са много по-сигурни, защото при покупката на детско столче втора употреба не можем да сме сигурни каква е неговата история. Например:

  • Ако колата е катастрофирала, детската седалка не е препоръчително да се използва, защото може да има незабележим дефект;
  • Ако липсват части, номер на модела или ръководство с инструкции, също е опасно да не се използва;
  • Същото важи, ако съоръжението има пукнатини или признаци на износване. Дезинфекцирането на външната част на старо столче може да крие опасност за здравето на вашето бебе. 

Затова най-добрият избор, който можете да направите като млади родители, е да закупите ново детско столче за кола.

IMG_256

В Kidso.bg можете да се насладите на широко разнообразие висококачествени бебешки и детски продукти както за най-малките, така и за поотрасналите вече малчугани.

За повече информация може да посетите https://kidso.bg/.