Какво да очаквате при първата ви онлайн консултация с добър психолог?

1/53
млада жена с лап топ психолог онлайн

Много хора се притесняват от първите консултации, а когато те са онлайн, не знаят какво е прието да се прави или говори. Решихме да ви разкажем какво можете да очаквате, за да не се притеснявате излишно. Нека да започваме.

Какво ще ви е необходимо за онлайн консултацията с психолог?

На първо място ще ви е необходимо устройство с камера, микрофон и добра интернет връзка. След това трябва така да си подредите ангажиментите така, че да бъдете сами и в пълно спокойствие. Най-добре е в стаята да сте сами, без покрай вас да има домашни любимци или други хора. Задължително трябва да изключите телевизора, новините, да си изгасите звука на телефона за обаждания и съобщения и да се фокусирате само и единствено върху разговора с вашия терапевт.

Какво може да ви попита психолога?

С оглед на това да се изгради връзка на доверие, психологът ще поиска да ви опознае малко по-добре. Първите няколко сесии са за опознаване и доуточняване. Напълно възможно е вие да искате да разкажете онази тема, която ви е най-гореща и психологът ще ви подкрепи в това ви начинание, но ще поиска от вас да чуе и вашите вярвания, убеждения и типични реакции. Ще поиска да разбере кое винаги смятате за реакция в рамките на нормалното и кое извън тези граници.

Онлайн консултациите с добър психолог, като Велизар Вангелов, могат да бъдат истински психологичен катарзис. Преди обаче да стигнете до момента на предизвикателствата и разплитането на вашите истински желания и справянето с трудностите и стреса в живота ви, първо трябва да изградите доверена връзка с вашия терапевт.

Първата ви сесия вероятно ще включва вашия терапевт да ви задава много въпроси за вас и как се справяте с вашите симптоми, ако имате сърцебиене, паник атаки, тревожност и тн. Можете също да говорите и за това какво очаквате като цел от терапията.

Подгответе се, че първата ви терапевтична сесия може да бъде емоционално изтощаваща, дори ако първоначално не очаквате да бъде такава. Не си насрочвайте допълнителни ангажименти след нея. Терапията може да включва откриване на много неща, които мозъкът ви е работил усилено, за да зарови – болезнените спомени и чувства, които може да не сте били готови да изследвате сами. Още при първите няколко консултации ще усетите как изричате неща, които никога не сте си помисляли, че ще изречете. Заради това е много важно и по време на онлайн консултацията с добър психолог да бъдете сами и да ви е комфортно да говорите какво пожелаете.

жена при психолог седнала на диван

Може да се почувствате леко изненадани, когато откриете, че се отваряте към непознат по начин, по който не сте успели да се отворите към другите хора в живота ви. Не позволявайте това да ви плаши. Да бъде откровен с терапевта си е едно от най-добрите неща, които човек може да направи за себе си. Освен това, за секунда не си помисляйте, че хората покрай вас, вашите приятели или близки, не ви обичат, само защото не сте стигали това ниво на близост с тях. Добрите психолози са учили много за човешкото мислене и поведение и знаят как да зададат правилните въпроси, още в момента, когато започнете да им споделяте. Благодарение на тези въпроси, те могат да ви замислят и да ви помогнат да откриете правилната реакция. Един опитен психолог никога няма да откаже онлайн консултация, само защото е онлайн. Експертизата им достига до там, че могат да разчетат езика на тялото и на видео връзка, както и да чуят тона ви и да преценят как да подходят с вас.

Както вече споменахме, възможно е първите консултации да са доста тежки. Не всички последващи обаче ще са такива, така че не се притеснявайте.

Какво да не правите при онлайн консултациите с добър психолог?

Много важно е да приоритизирате темите, които искате да обсъдите заедно с вашия терапевт. Ако нещо ви е развълнувало силно, започнете с него, а не го оставяйте за накрая на сесията. Само така ще имате достатъчно време да го обсъдите. Освен това пробвайте да бъдете колкото се може по-откровени. Понякога ние лъжем неволно, това обаче всеки опитен психолог ще го забележи и ще ви помогне да стигнете до вашата истина, за дадена случка, реакция или мисъл. Не очаквайте вашият онлайн психолог или терапевт да реши проблемите ви. Той ще ви помогне вие да стигнете до решението, което е най-добро за вас, но няма да ви каже какво да правите или да не правите. Също така, това че вашият психолог изгражда близка връзка с вас не означава, че е прието да му задавате лични въпроси. Опитните психолози имат невероятни умения за сближаване и подкрепа, но в същото време и невероятни умения да запазят дистанция, когато е нужно, за да останат авторитет пред пациентите си.