Колко е важна презентацията на храната в ресторантьорството?

24/50
жена снима в ресторант храната

Няма да крием факта, че преди 50 години повечето ресторантьори даже не бяха чували за презентация на храната, когато сервираха гозбите си на клиентите. Днес обаче, с нарастването на използването на социалните медии, както и с широката употреба на все по-добри и по-добри камери, добрата презентация е не просто важна, тя е задължителна. Красивият сервиз, високите коктейлни чаши, украсата на масата, поставянето на всяко едно ястие в точно определената за него чиния, са само някои от нещата, заради които клиентите популяризират дадено заведение. Всичко това обаче не е възможно, ако ресторантът не се е снабдил с безупречни сервизи за хранене, добро оборудване за бара и не на последно прецизно кухненско оборудване, напомнят от Anmar.bg, които предлагат всичко необходимо за един ресторант и неговата добра презентация. Визуалната естетика на вашата храна е първият аспект, който дава на клиентите представа какво ще е цялостното им преживяване, вкус и усещане от вечерята. Безспорно презентацията на блюдата се превърна в един от решаващите фактори, дали този ресторант ще е успешен или нe. Кои са обаче техниките, които можете да приложите, за да насърчите вашите клиенти да снимат и популяризират името ви. За да разберете, четете по-долу.

Доброто визуално представяне влияе на избора

Възприятието е ключов аспект при изживяването на дадено събитие. Почти всеки жив човек изпитва страх да отхапе от храна, която не вижда. Поръчвайки си в ресторант, повечето хора избират по-често ястия, които имат снимки в менюто спрямо онези, които са само описани с думи.

Добрата визуална презентация на храната създава впечатление на клиентите, че храната, която им сервирате, е с високо качество. Ако искате да изпробвате това сами, може да предложите на вашите клиенти две еднакви блюда, но едното добре презентирано, а другото – не. Сами ще откриете, че не само добре показаното се поръчва повече, ами и хората са склонни да платят за него по-висока цена.

Не трябва да се фокусирате само върху това как изглежда вашият ресторант, но и как изглежда храната, която сервирате. Най-голямата грешка, която можете да направите в ерата на социалните медии, е да не поддържате естетично представяне на храната ви. Когато един клиент хареса вашата презентация, много по-вероятно е да снима и публикува в социалните медии. Това на практика значи, че вашата храна ще бъде забелязана от хора, които никога досега не са го посещавали. Така печелите нови клиенти. Няма причина хората да не споделят и да харесват това, което намират за приятно визуално. Ако търсите безплатен маркетингов ефект, просто можете да се погрижите за добрата презентация.

Какво точно ще ви е необходимо?

Представянето на храна е не просто форма на изкуство, но и наука за самата храна, нейното приготвяне и вкусовите ѝ качества.

красиво презентирано блюдо в ресторант в бяла чиния

Обърнете внимание на формата на чинията

Различните по форма чинии подхождат на различни храни. Кръглите чинии са подходящи за по-питателни храни. Освен това кръглата форма показва фамилиарност. Ъгловите чинии от своя страна придават на храната елегантност. Ако искате да внушите модерен стил, то тогава задължително трябва да заложите на квадратни или правоъгълни чинии.

Размерът на чинията също е важен

Размерът на чинията е друг фактор, който е от първостепенно значение при представянето на храната. Твърде малката чиния ще накара храната да изглежда наблъскана и смачкана, докато твърде голямата ще я накара да изглежда недостатъчно като количество. Чинията трябва да е толкова голяма, че да има възможност да оставите празно пространство – да дадете въздух на ястието.

Какъв да е цветът на чиниите?

Психологията на цветовете не е мит. Точно както цветът на интериора на ресторанта влияе върху цялото настроение и усещането за него, така и цветовете на вашите чинии влияят върху вкуса на храната и преживяването на клиентите ви.

Различните цветове изпращат различни послания към хората. Най-важното условие може би е да избягвате синия цвят, защото той активира ограничаване на яденето и контролира усещането ни за глад. Ако искате да заложите на нещо сигурно, то тогава заложете на бели чинии в различни форми и големини. Така акцентът няма да пада върху тях изцяло, а върху храната ви. Ако пък искате да наблегнете на модернизъм, тогава изберете черни чинии.

Как да поставите храната в чиниите?

Най-разпространения метод е методът на часовника, при който месото се поставя между 3:00 и 9:00 часа, въглехидратните добавки между 9:00 и 12:00 часа, а зеленчуците между 12:00 и 3:00 часа.

Колко храна да сложите в една чиния?

Когато става въпрос за определени бройки, тогава най-добре заложете на нечетен брой. Има редица изследвания, които показват, че и нечетния брой крилца, бутчета, картофки и т.н. карат човек да се заблуди, че в чинията има допълнително количество.

Заключение

Чиниите, купите, подреждането на масата и презентацията на храната са все инструменти, които можете да използвате, за да впечатлите клиентите си. Не забравяйте обаче, че това ще е нетраен инструмент, ако не ги впечатлите с качествена и вкусна храна.