Съвети при избор на матрак при артрит

24/49
Избор на матрак при артрит

Намирането на „перфектния матрак“, може да бъде предизвикателство – още повече, че може би такова нещо няма. Всеки спи по различен начин и всеки има своите собствени нужди и лични предпочитания, по отношение на подходящия за тях матрак.

Когато обаче, живеете със състояние, което причинява хронична болка, намирането на подходящото място за сън, е от съществено значение. Независимо, дали страдате от остеоартрит, ревматоиден артрит или друго подобно заболяване, е необходимо да намерите матрак, който ви помага да спите удобно.

Как сънят и артритът си влияят един на друг?

Болката в ставите, свързана с артрит, не е шега. Това засяга милиони хора по целия свят и затова все повече хора търсят начин да се справят с тях. Ревматоидният артрит възпрепятства движението, причинява болка и в много случаи води до подуване на ставите. Това прави комфортният сън почти невъзможен. Когато не спите добре, не можете и да се възстановите, поради което много хора, особено по-възрастните, изпитват болка и страдание. Но може би сте наясно какви точно могат да бъдат последствията  от нарушения сън – умора, скованост, лошо настроение и много други. Това е нещо като порочен кръг – едното се отразява на другото, а продължителният цикъл, прави нещата все по-лоши и по-лоши.

Как подходящият матрак може да ви помогне?

Според E-sleep.bg са правени са проучвания как промяната на матрака, може да подобри съня, дори при хора, които не изпитват хронични болки и че дори малки промени в нивото на подкрепа на тялото, могат да подобрят качеството на съня. Така че за някой с артрит, намирането на подходящ матрак тип ортопедичен матрак E-sleep, може значително да подобри качеството на съня.

Изследванията са установили, че болката, която изпитвате преди да си легнете, не се отразява непременно на качеството на съня ви, но лошият сън е много силен показател за това, колко болка ще изпитвате, когато се събудите. Затова е необходимо, матракът да осигурява достатъчно комфорт и да сведе до минимум напрежението в гърба и ставите.

Вашият матрак трябва да поддържа гръбнака на мястото си, за да намали количеството на напрежение в тялото, а в резултат на това и размера на болката.

Матраци, подходящи при артрит

Характеристиките, които трябва да притежава подходящият за артрит матрак са:

  • Подкрепа. Когато страдате от болки в ставите, трябва да се спрете на матрак, който добре подкрепя гръбнака и не провисва, докато спите;
  • Съответства на контура на тялото. Това служи за поддържане на гръбнака в изправено положение и за облекчаване точките на натиск върху болните стави;
  • Твърдост. Има три нива на твърдост на матраците: меки, средни и твърди. Установено е, че 80% от населението се радва на комфорта на среден или универсален, твърд матрак.
  • Изолация на движенията. Когато изпитвате болка, всяко движение, от страна на партньора в леглото, може да ви накара да се събудите. Спрете се на матраци, които имат способността да изолират движенията. Такива са тези с мемори пяна, латекс или хибридни;
  • Температура. Страдащите от артрит, също могат да имат свръхчувствителност към топлина и студ. Дори някои видове артрит, могат да разпространят болката повече. Охлаждащите матраци са добър избор;
  • Трайност. Когато си купувате матрак, избирайте такъв, който е издръжлив и дълготраен. Тези, които не са добре конструирани, може да покажат признаци на стареене рано, като провисване и вдлъбнатини. Това ще причини повече натиск и болка на спящия.
Матраци подходящи при артрит

Видовете матраци, на които може да се спрете са:

  • Матрак с мемори пяна. Този матрак е способен да се грижи за болезнените стави и да осигурява необходимата опора на тялото. Важно е да се уверите, че избраната мемори пяна не е прекалено мека и има подходящия отскок;
  • Матрак от латекс. Както и с мемори пяната, латексовите матраци са станали популярни заради контурните си възможности. Тези, които търсят естествена опция на пяна, може да се насочат към латекса. Много от производителите сега вграждат слой латекс в мемори матрак, за да създадат възможно най-доброто и комфортно място за сън.
  • Хибриден матрак. Повечето хибридни матраци са направени от покет пружини и латекс. Може да има комбинация с мемори пяна. При тях идеята е, чрез комбиниране на различни материали, да създадат по-удобен и качествен матрак, отколкото изработен само от един вид пълнеж.

Качественият ортопедичен матрак ще ви помогне да спите по-добре и в резултат на това може да намали болката през целия ден. Но все пак, не забравяйте, че той в никакъв случай не е заместител на медицинското лечение. Правилният матрак е само част от грижата.