Конопът е алтернатива на пластмасата

65/110
пластмаса от коно

Семената от коноп и растенията имат много разнообразни приложения. Макар в България отглеждането на растения коноп да е нелегално, можете да се сдобиете със семена за сувенир напълно законно. В Seedsmafia ще ви предложат огромно разнообразие от видове семена за коноп, които да подарите на близки и приятели. Може би съвсем до скоро не сте подозирали, че семената коноп са и сувенир, но ето, че успяхме да ви изненадаме. Ще продължим с изненадите, като ви разкажем и за конопената пластмаса. Вярвайки или не, всяка година все повече продукти започват да се изработват от нея, благодарение на напредващите иновации в технологията ѝ на производство.

Конопът като алтернатива на пластмасата

Няма съмнение, че пластмасата замърсява и хората сме изправени пред екологична катастрофа. Последствията са промени в климата, загуба на биологично разнообразие, замърсяване на въздуха, почвите, моретата и т.н. Според специалисти всяка секунда в океаните се изхвърлят повече от 200 килограма пластмаса, което на годишна база е повече от 8 милиона тона. Резултатът е смъртта на над 1 милион морски птици и 100 000 бозайници.

От друга страна, конопът е растението, което има потенциалаът да замести пластмасата. Той е чиста, екологична, устойчива и възобновяема алтернатива. Може да замени използването на замърсяващи материали при производството на стоки в много области, като строителство, автомобили, мода, дизайн, спорт и много други. В продължение на хилядолетия той се използва заради хранителните си свойства и многобройните ползи за здравето и служи като суровина за безброй продукти като храни, текстил и лекарства. Конопът е сред културите, които създават биологично разнообразие. Отглеждането му позволява да получим на ниска цена три суровини: семената, фибрите и пулпата. Фибрите винаги са били най-използвани заради отличните си качества, тъй като са най-устойчивите, абсорбиращи и трайни влакна от растителен произход.

Конопените влакна отдавна се използват вместо фибростъкло, за да се правят от тях дъски за сърф. Благодарение на тях, дъските са много по-леки, гъвкави и устойчиви и им придава сензационно сцепление и плаваемост.

По този начин с нарастваща честота, всяка година благодарение на иновациите в технологията на конопената пластмаса, излизат на пазара нови продукти. Днес дори някои от най-големите автомобилни компании като BMW, Mercedes и Bugatti включват конопена пластмаса в своите продукти. Най-новият модел на Porsche, например, 718 Cayman GT4, включва панели от конопени влакна, произведени от холандската компания Hempflax.

Накратко, биопластичните материали, включително коноп, предлагат значителни предимства за околната среда. Тъй като те не са направени от изкопаеми горива и не произвеждат въглероден диоксид при разлагане. Освен това повечето от тях са биоразградими. Всичко показва, че те могат да бъдат много важна част от решаването на климатичната криза.

много пластмасови бутилки

Конопена целулоза

Целулозата е най-разпространеният органичен полимер на Земята и е неразделна част от клетъчните стени на растенията и много видове водорасли. Въпреки че целулозата се използва главно за производство на хартия, от нея се произвеждат и широка гама от различни пластмаси, включително целулоид, целофан и вискоза. Първите пластмаси са направени от органични и несинтетични материали, а целулозата по това време е ключов елемент в зараждащата се пластмасова индустрия. Днес биопластмасата отново привлече голям интерес заради разнообразните си ползи за околната среда.

Целофан, вискоза и целулоид

И целофанът, и вискозата се класифицират като регенерирани целулозни влакна и се произвеждат по подобен начин, за да се получи целофанов филм или вискозни влакна. Целулоидът се получава, като първо се произвежда нитроцелулоза (целулозен нитрат), която се смесва с камфор, широко използван пластификатор, за да се получи плътна, твърда термопластика, която лесно може да се оформи при нагряване.

Конопената целулоза може да бъде извлечена и използвана за направата на целофан, вискоза, целулоид и различни сродни пластмаси. Известно е, че конопът съдържа около 65-70% целулоза и се счита за добър обещаващ източник, до голяма степен поради относителната му устойчивост и ниското въздействие върху околната среда. За сравнение, дървесината съдържа около 40% целулоза, ленът – 65-75%, а памукът до 90%.

Конопът расте по-бързо от повечето дървесни видове и изисква по-малко пестициди, отколкото памука или лена. Въпреки това се изисква значително количество тор, когато се отглежда в някои почви и също така се нуждае от относително голямо количество вода.

Конопената целулоза може да се получи чрез хидролиза, като се отдели на съставните ѝ части при добавянето на вода, която е 50 ° С – 90 ° С. Може да се потопи и в слаб киселинен разтвор, за да се отделят кристалните секции от аморфните, като по този начин се получават целулозни нанокристали.

 Към него може да се приложи и допълнителна топлина и налягане, за да се получи интересна форма, известна като наноцелулоза. Това е „псевдо пластмаса“, която при нормални условия прилича на вискозен гел. Наноцелулозата или микрофибрилираната целулоза имат голямо разнообразие от потенциални приложения. Може да се използват като подсилващ материал в пластмасови съединения и като силно абсорбиращ агент за почистване на нефтени разливи или маслени петна. Може да се използват и за производство на санитарни продукти, също и като нискокалоричен стабилизатор в хранителната технология.

Няколко биоматериали вече са разработени изцяло от органични вещества, включително и коноп, използван за пълнеж. Група корейски изследователи обявиха през 2007 г. създаването на биокомпозит, произведен от органична полимлечна киселина (PLA, важен биоразградим термопластичен полиестер), подсилен с конопени влакна. Те също така откриха, че обработката на конопените влакна с разредени алкали увеличава тяхната якост на опън. Биокомпозитните материали показаха по-висока якост и твърдост от пластмасите, съдържащи само PLA.

През 2009 г. група изследователи от университета в Станфорд обявиха разработването на композит, подсилен с конопени влакна, направен от биополихидроксибутират. Материалите са достатъчно здрави, меки, привлекателни и издръжливи, за да се използват в строителството, мебелите и подовите материали.

Поглед към бъдещето

Очевидно е, че изследвания ще продължат да се правят преди да бъде постигнато най-добрият и най-устойчивият биоразградим вариант. Важното е, че конопът е заел основна част в полезрението на специалистите, които търсят алтернатива на петролната пластмаса. Правителствата и държавите по света стават все по-наясно с необходимостта от драстично намаляване на употребата на нефтохимикали. И конопът все повече се признава като огромен потенциал, който не е използван.