Кафето и махмурлука: Факти и заблуди

2/51
митове как помага кафе капсула неспресо срещу махмурлук

Съществуват безбройни митове за това как се отразява чаша кафе, когато предната вечер сте прекалили с коктейлите. Сигурни сме, че на никого не му е чуждо усещането за лека болка в главата, както и съжалението от множеството тостове. Нека обаче да видим как всъщност ни влияе една чаша горещо кафе от капсули Nespresso, след като сме препили предната вечер с алкохол. Повечето хора си имат методи за възстановяване, които включват кафе, айрян, баничка или гореща супа, вярвайки, че те работят безотказно. Безспорно храната помага, както и течностите. Какво обаче се случва, ако смесим кафе с алкохол?

Как си взаимодействат алкохола и кафето?

Заблуда 1: Пиенето на кафе и алкохол заедно е опасно

Определено смесването на кафе с алкохол не е нещо, което типично се среща. Кофеинът е непрепоръчително да се смесва с алкохол,  но нека да видим защо точно. Когато пиете алкохол, кофеинът ще ви направи по-осъзнати. Тоест рискувате да прецените успешно колко пияни сте всъщност. Освен това, кафето ще увеличи и будността ви и може да придобиете повече енергия за танцуване или комуникация, което в крайна сметка да ви изтощи по-бързо. Реално обаче кафето в комбинация с алкохол не е много опасно. Така че, ако ви предстои дълга вечер, направете си смело една капсула Nespresso.

Заблуда 2: Пиенето на кафе ще ви помогне да изтрезнеете

За съжаление, това не е точно вярно. Затова пък е широко разпространено вярване, което кара много хора да си приготвят големи чаши кафе, веднага след като са прекалили с виното. Кофеинът ви кара да се чувствате по-малко уморени, така че той ще се справи с умората, но няма да направи нищо по отношение на съдържанието на алкохол в кръвта ви. Ще продължи да ви боли глава и да не можете да се фокусирате. Ако пък ви е и лошо, то тогава изобщо недейте да прибягвате към чашата кафе. Оставете я за малко по-късен етап от деня.

Заблуда 3: Чаша кафе ще пребори махмурлука

Махмурлукът е последващ симптом, който сигнализира, че тялото ви има нужда от време, за да се пречисти. Кафето, макар и добър антиоксидант, в този случай е безсилно. Диуретичните му способности биха помогнали, но чак когато махмурлукът ви е започнал да преминава. Дотогава по-скоро ще ви обезводни и ще се почувствате още по-зле. Освен това, кафето първоначално повишава кръвното налягане, което след вечер с коктейли може да е опасно.

чаша кафе освежава

Какво може да ви помогне при махмурлук?

Отчаяните ситуации винаги изискват отчаяни мерки. На първо време трябва да си починете добре, за да може тялото ви да се фокусира върху обработването на алкохола. Така ще ви премине и главоболието. След това вече можете да си направите чаша кафе от капсула.

Заблуда 4: Кафето не е здравословно

Противно на общоприетото схващане, кафето е доста добро за здравето. Ползите от него са свързани с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Освен това, то има антиоксидантни свойства, както и подобрява фокуса. Помага и за нормалната работа на черния дроб. Когато човек в диетата си консумира и алкохол и кафе, тогава черния му дроб е по-малко увреден, отколкото, ако само консумира алкохол.

За заключение

Ако искате да избегнете махмурлука, най-добрият начин е да не пиете прекалено много. Тоест кафето няма да ви помогне, да изтрезнеете, нито да ви пощади от махмурлука. Една чаша горещо кафе служи най-добре за това, за което е създадено, а именно да ви разсъни и да ви направи по-активни. С течение на времето, хората са решили, че щом е част от напитките, които пием ежедневно, и ни действа толкова добре сутрин, няма как същият ефект да не следва и след прием на алкохол. Всъщност алкохолът и кафето не си противодействат по никакъв начин, което обезсмисля едновременната им консумация.