Как да предпазим ламинирания паркет от износване

19/50
ламиниран паркет

Известен е фактът, че ламинираният паркет е изключително издръжлив. Той е подложен всекидневно на различно натоварване и колкото и здрав да е, той си има своя лимит. Именно затова е много важно да се поддържа правилно и да се вземат мерки, за да го защитите от надраскване и бързо износване, и да му се радвате още дълго време.

Редовното поддържане на ламинирания паркет ще удължи неговия живот и да ще запази неговия вид и красота. Грижата за паркета е много лесна, когато следвате правилните стъпки. Днес сме ви подготвили няколко основни стъпки, които да следвате в правилната грижа за ламинирания паркет.

Почистване

Редовното почистване на ламинирания паркет е в основата на добрата поддръжка. Като цяло той не изисква кой знае какво почистване. Основното, което можете да използвате е прахосмукачката. Важно е, когато минавате с нея, да използвате нейните четки, за да избегнете възможността от надраскване.

По пода остават много малки песъчинки, които на пръв поглед могат да са незабележими с просто око. Но те са там и са един от причинителите на бързото износвване на ламинирания паркет. Именно затова е много важно редовно да минавате с прахосмукачка, за да избегнете надраскването на паркета.

Също така е добре да подчертаем, че трябва да бъдете много внимателни с използването на водата. Когато почиствате вашия паркет с кърпа, е необходимо да използвате памучни, които да  бъдат леко навлажнени. Не оставяйте паркета да бъде много мокър, защото многото вода може да го увреди и на места да се подуе.

Също така, когато го почиствате с парцал, бъдете внимателни какви препарати използвате. Винаги избирайте препарати, които са специално предназначени за почистване на ламиниран паркет . В противен случай, можете без да искате да почистите ламинирания паркет с препарат, който е толкова силен, че да увреди горния слой на паркета и да подпомогне бързото му износване.

Мебели

Много често точно мебелите се оказват главния причинител на бързо износените мебели. Правило номер едно е никога да не суркате мебелите, колкото и леки да са те. Това може необратимо да надраска вашия ламиниран паркет и да съкрати живота му.

Съветваме ви да използвате подложки за мебели, благодарение на които да избегнете възможността от надраскване.Този тип подложки ще позволят лесно и безопасно да плъзгате мебелите, така че да не увредите вашия ламиниран паркет.

Килими

Килимите са чудесен начин, за да предпазите вашия ламиниран паркет от износване и дори да удължите живота му. Днес на пазара има огромно разнообразие на различни по размер, вид, шарки и цветове килими. В последните години те се превърнаха в чудесен завършек на всеки интериор и са супер актуални. В допълнение дават топлина и уют и могат да внесат малко свежест във вашия дом. Така, че това е една допълнителна причина да се сдобиете с някое красиво килимче, което да даде цвят на дом ви.

Домашни любимци

Друг съвет, който бихме ви дали е да поддържате редовно маникюра на вашите любимци. Ако имате куче или котка, то това е още един фактор, който може да допринесе за бързото износване на ламинирания паркет. Причината затова ще са техните нокти. Именно затова е важно редовно да ги поддържате, за да предотвратите максимално възможното надраскване.

Влажност

Както вече споменахме, водата не е приятел на ламинирания паркет. Ако ламинираният ви паркет е прекалено влажен, дали защото е излято нещо върху него и не е подсушено веднага, дали защото сте използвали прекалено много вода , за да го почистите, каквато и да е причината, то той може да се деформира много бързо и да се подуе. Затова е важно да бъдете внимателни.

Добре е да запомните, че ламинираният паркет е изложен на износване, надраскване, деформиране само тогава, когато не са взети необходимите предпазни мерки. Колкото повече грижа полагате за вашия ламиниран паркет, толкова повече намалявате шансовете от бързо износване. Следвайте тези няколко стъпки и ви гарантираме, че ще се радвате на красив паркет дълги години.