Как да разпознаем удобните и практични дивани?

17/50
Удобен диван

Предстои ви покупка на диван и вече сте си харесали модел, размер, цвят и дизайн, който ще се впише перфектно в дневната ви. Но ви се иска преди да направите покупката да се уверите, че освен стилна и елегантна, меката мебел ще е и достатъчно удобна и комфортна.

Как да разберете дали диванът е удобен само за 10 минути?

Позицията на облегалката и седалката

Това е първото, на което трябва да обърнете внимание. Защото от начина, по който са разположени облегалката и седалката и от техния наклон зависи дали дивана ще може да ви осигури максимална опора на гърба. 

Според експертите, удобните дивани трябва да имат съвсем лек наклон назад на седалките, за да предотвратят плъзгането на тялото напред при сядане. Що се отнася до позицията на облегалката, то тя също трябва да е съвсем леко наклонена назад, за да може да осигури перфектната опора на целия гръб.

Дълбочината на седалката

Удобният диван трябва е с такава дълбочина, която  ви позволява да седите, без да се напрагате и без да се налага да слагате допълнителни възглавници. Когато седите, бедрата ви трябва да се поддържат от дивана, коленете ви да са свити под ъгъл от 90 градуса, а стъпалата ви да докосват спокойно пода.

Каква дълбочина ще ви е удобна зависи от височината ви, но обикновено за хора със среден ръст, дълбочина на седалката от 55 – 60 см е напълно достатъчна, за да осигури нужното удобство и комфорт. Ако сте с по-голяма височина, тогава за вас подходящата оптимална дълбочина е между 55 и 63 см, а ако сте ниски  ще ви е удобно да седите на дивани с дълбочина на седалката от 50 см.

Височина на седалката

За да бъде удобен диванът, височината на седалката трябва отново да отговаря на височината ви. Защото, ако сте високи и закупите нисък диван, при сядане ще се чувствате все едно сте клекнали и обратното. Ако сте с нисък ръст и седнете на висок диван, краката ви няма да стигат удобно до пода и ще се чувствате некомфортно.

Каква е идеалната височина на седалките не можем да кажем, тъй като както отбелязахме току-що, това зависи от вашия ръст. Но ако отново се доверим на експертите, то според тях, стандартната височина на седалката от пода до горната част на възглавницата е 43 и 45 см.

Височина на облегалката

Модерните дивани се предлагат както с високи, така и с ниски облегалки, за да могат да удовлетворят изискванията за комфорт и удобство както на по-високите хора, така и на тези със средна или ниска височина. Все пак, специалистите са на мнение, че най-удобните дивани са с височини на облегалките, вариращи от 66 до 80 см.

Пълнеж на възглавниците

Материалът, с който са пълни възглавниците на дивана е изключително важен критерий за това колко удобен е диванът. От него зависи каква е твърдостта, издръжливостта и дълготрайността на възглавниците и оттам на дивана. Обикновено моделите дивани от висок клас са с възглавници с пълнеж от PUR пяна, която не само осигурява нужното удобство и комфорт, но е дълготрайна и запазва формата си. За още по-голямо удобство производителите комбинират PUR пяната с пружини, които се грижат за ергономичността на комфорта на седящия на дивана.   

Разбира се, ако предпочитате възглавниците да са по-меки, можете да се спрете и на пълнеж от материали като пух, вълна, полиестер или комбинация от пяна с висока плътност и пух.

С допълнителна опора за гърба или не

Ако се нуждаете от сигурна опора или просто обичате да усещате облегалката на дивана плътно по гърба си, тогава удобният диван за вас е без допълнителни меки възглавници. Но ако обичате да ви е мекичко, тогава е добре да се спрете на модели, които разполагат с няколко допълнителни възглавници.