Какво е LiteSpeed Web Server и защо се предпочита от прогресивните хостинг компании?

138/185

LiteSpeed Web Server е съвременен и прогресивен софтуер за уеб сървър, разработен от компанията LiteSpeed ​​Technologies. Софтуерът използва същия конфигурационен формат като популярния и много разпространен, но вече твърде остарял и тромав Apache HTTP Server, и съответно е съвместим с повечето функции на Apache. Предлага се и вариант с отворен код.

Защо LiteSpeed ​​Web Server?

Интернет се разраства по-бързо от всякога и много големи уеб сайтове и хостинг услуги все още се опитват да решат проблемите с натоварването, като просто купуват допълнителен хардуер. Тази тактика е разточителна и безперспективна, за да отговори на днешните нужди на трафика.

С LiteSpeed ​​Web Server ще получите още по-висока производителност от съществуващата си инфраструктура – без да добавяте нов хардуер. Стойността на ROI (възвръщаемост на инвестициите) на LSWS е една от най-високите в бранша.

LiteSpeed ​​Web Server бързо се превърна в лидер в индустрията по отношение на производителност, мащабируемост и сигурност. Най-важното е, че LSWS е напълно съвместим с Apache, което позволява безпроблемно преминаване към тази по-ефективна технология.

Все повече и повече потребители започват да осъзнават ползите, които носи тази ефективност и лекота на администриране и общността LiteSpeed ​​се разширява значително през годините.

Как е създаден LiteSpeed Web Server?

Компанията LiteSpeed ​​Technologies е основана в началото на 2002 г. от екип инженери, ръководени от Джордж Уанг. На 1 юли 2003 г. LiteSpeed ​​Web Server официално стартира като пълнофункционален уеб сървър. През 2007 г. LiteSpeed ​​Web Server става LiteSpeed ​​Web Server Enterprise и е конфигуриран да замести Apache. 

През същата 2007 година уеб сървърът се интегрира със  cPanel, DirectAdmin и Plesk. LiteSpeed ​​Web Server официално поддържа HTTP/2 от 2015 г. с версия 5.0. Тогава се реализира и кеширащия плъгин за WordPress – LiteSpeed Cache с ESI във версия 5.0.10. През 2017 г. LiteSpeed Web Server вече поддържа QUIC, а през юли 2019 г. и HTTP/3.

LiteSpeed Web Server е четвъртият най-популярен уеб сървър, който се използва от 8,1% от уебсайтовете към декември 2020 г.

Основни функции на LiteSpeed ​​Web Server

LiteSpeed ​​Web Server е съвместим с всички популярни функции на Apache, включително Rewrite Engine и ModSecurity, и може директно да зарежда конфигурационни файлове на Apache. 

Като по-добрата алтернатива, LiteSpeed ​​може напълно да се интегрира с контролните панели, писани за Apache, включително cPanel, Plesk, DirectAdmin и др. 

Замяната на Apache с LiteSpeed ​​Web Server отнема по-малко от 15 минути и е без прекъсване (zero downtime). За разлика от други решения, които действат като фронтенд прокси, LiteSpeed ​​замества всички функции на Apache, опростявайки използването и улеснявайки прехода към нов сървър.

Ползи от LiteSpeed ​​Web Server

 • Удвоявате максималния капацитет на настоящите си сървъри Apache  с опростената архитектура, управлявана от събития на LiteSpeed ​​Web Server, с възможност да обработва хиляди едновременни клиенти с минимално потребление на памет и използване на процесора.
 • Защитавате сървърите си с познатите вече правила ModSecurity, като същевременно се възползвате от множество вградени анти-DDoS функции, като честотна лента и регулиране на връзката.
 • Намалявате разходите си,  като намалявате броя на сървърите, необходими за поддържане на нарастващия си хостинг бизнес или онлайн приложение.
 • Намалявате сложността,  като елиминирате необходимостта HTTPS reverse proxy или допълнително кеширане от трети страни.

Поддръжка на HTTP/3

LiteSpeed ​​е първият, който предлага готово решение за внедряване на новия интернет протокол, известен преди като HTTP-over-QUIC.

LiteSpeed ​​е първият, който въведе поддръжка на HTTP/3 уеб сървър. Тъй като протоколът се развива и е в процес на дефиниане, LiteSpeed се грижат да поддържат своето решение винаги актуално. Всички сървърни продукти на компанията поддръжат HTTP/3.

HTTP/3 библиотека с отворен код

LiteSpeed Technologies създадоха HTTP/3 библиотека с отворен код в рамките на проекта LSQUIC – достъпен в GitHub.

Библиотеката LSQUIC е напълно функционална, активно поддържа QUIC и HTTP/3  (езика за програмиране C), което дава възможност да включите същата QUIC функционалност, използвана от LiteSpeed ​​сървърите, във вашите проекти.

QUIC.cloud CDN

QUS.cloud CDN (Content Delivery Network) на LiteSpeed ​​е създаден специално, за да се възползва от предимствата на HTTP/3 и QUIC. QUIC.cloud сервира съдържание на посетителите на сайта чрез HTTP/3, но може да комуникира и с бекенда на сайта чрез HTTP/3 и QUIC, като така осигурява пълна HTTP/3 връзка.

Проверете дали даден сайт поддържа HTTP/3

Можете да проверите дали Вашия или друг сайт поддържат поддържа HTTP/3 с безплатния инструмент за проверка HTTP/3. Въведете URL адреса и кликнете върху бутона HTTP/3 Check, за да проверите дали сайтът поддържа QUIC или HTTP/3. Визуализира се и детайлна информация за връзката, включително HTTP header и QLOG output.н

Предимства на LiteSpeed ​​Web Server

 • HTTP/2, QUIC, HTTP/3 – надеждна поддръжка за нови технологии преди всеки друг
 • Event Driven Architecture – по-малко процеси, по-малко режийни разходи и голяма мащабируемост
 • Поддръжка на HTTP/3 – най-актуално и ефективно внедряване на HTTP/3
 • Бърза подмяна на Apache – чете директно конфигурационните файлове на Apache, поддържа .htaccess, WAF
 • Асинхронен ModSecurity – обработва популярните набори от правила ModSecurity с максимална ефективност
 • Съвместимост с множество Control Panel-и – интегрира се със cPanel, Plesk, DirectAdmin, CyberPanel, и други
 • CloudLinux интеграция – поддържа LVE, CageFS, PHP/Ruby/Python Selector
 • Неограничени връзки – поддържа неогранчен брой връзки
 • LSCache Engine с ESI – кеширане на ниво сървър с hole-punching през ESI
 • Поддръжка на Mass Hosting – динамична настройка на vHost чрез бекенда на Redis или правила за пренаписване
 • HA за Redis Dynamic vHost – High Availability for Redis dynamic virtual hosts
 • HTTPS / TLSv1.3 сертификат
 • HTTPS / HTTP/2 Performance – изключителна производителност на HTTPS с оптимизация на ниво TLS-запис
 • SSL Handshake Offloading – за да се избегне loop ефекта
 • reCAPTCHA на ниво сървър – защита срещу Layer-7 DDoS атаки от всякакъв размер
 • Ruby / Python / NodeJS – поддръжка на Ruby, Python, и приложения NodeJS в Native конфигурация
 • Zero-Downtime Maintenance – позволява рестарт и актуализация на софтуера с нулеви престои
 • Ускорение на кеша с един клик – масово внедряване на LiteSpeed Cache за всички WordPress сайтове на целия сървър
 • Най-бързия възможен PHP – LiteSpeed PHP със suEXEC превъзхожда PHP-FPM във всяко отношение
 • Ruby + Python App Server – незабавно повишаване на производителността с LiteSped API за Ruby и Python