Как да се предпазите от кражба на дома

31/53
Как крадците избират кого да оберат?

Безопасността на дома и семейството, би трябвало да бъде основен приоритет за всеки. Това, което най-малко искате , е да станете жертва на грабеж. И първото нещо, което си представяте, може би е къща с отворени прозорци и отключени врати, а крадецът носи тъмна маска. Нещата обаче, не се случват точно като по филмите, които сте гледали по телевизията. Крадците в днешно време, имат доста различни подходи, затова е много важно да укрепим дома си по правилния начин. В случай, че търсите подходящите мерки за защита, от помощ може да ви бъде, ако се опитате да мислите като крадците и да предвидите действията им. Какво би ги накарало да изберат един квартал, вместо друг? Защо биха вървели по тази улица, а не по другата? Кое привлича погледа им? Важно е да се информирате и укрепите добре, за да намалите риска от грабеж. Здравата и качествена ключалка, както и допълнителните заключващи механизми, монтирани на вратата са от съществено значение за вашата сигурност. Ако все пак, станете жертва на обир или забележите проблем, е необходимо незабавно да се обадите на опитен ключар.

Какво търсят крадците?

 Повечето крадци се насочват към домове, които изглеждат лесни за проникване. Те често оглеждат квартала предварително и наблюдават кога собствениците излизат и кога се прибират. Те също търсят по-селски имоти или изолирани части на квартала. Добре поддържаните къщи и скъпите коли пред тях, често грабват погледите на крадците.

Обикновено, престъпниците търсят най-лесния начин за проникване – през отворен прозорец, отключена или не добре укрепена врата. Най-често влизат с цел да вземат специални предмети, които могат да продадат за големи суми пари. Водещите вещи, за които собствениците на жилища съобщават, че са откраднати са бижута, електроника или пари в брой.

Кога и колко често се случва влизането с взлом?

Може би се питате: „ Наистина ли домът ми е застрашен от нахлуване на крадци?“. За съжаление, обирите се случват често, затова е изключително важно, предприемането на правилните стъпки и осигуряването на добра защита на имота ви.

Крадците обикновено искат работата им да бъде максимално улеснена, затова обичайното им време за нахлуване е когато хората са на работа или пътуват за уикенд. Най-често, обирите се извършват през летния сезон. Затова, добре укрепената, качествена врата и специалните заключващи механизми, са от особено голямо значение за сигурността на имота.

Какво привлича крадците?

Преди да нахлуят в даден дом, крадците обикновено проверяват мястото, за да преценят дали ще бъде добра и лесна мишена. Ето и някои от нещата, които привличат погледите им:

 • Лесен достъп. Начертаването на плана започва с намиране на лесни места за влизане и излизане. Често, на престъпниците, дори не им се налага да разбиват прозорци или врати за да влязат. Уязвимите брави, обикновено са лесна точка за достъп. Ако ключалката е слаба и некачествена, влизането става много лесно. Гаражните врати също са потенциални проходи за достъп.
 • Отсъствията. Най-често обирите стават през деня, когато собствениците са на работа или по време на дълги отпуски.
 • Добра видимост през прозореца. Ако оставите завесите или щорите отворени, вие позволявате на крадците лесно да надникнат вътре. С един бърз поглед,  те могат да направят списък на вашите ценности. Крадците забелязват неща, които си струва да се вземат – оставени пари, бижута, телефони, таблети, лаптопи и т. н.
 • Отдалечен имот. Къщи извън града или отдалечени квартали, където няма много съседи наоколо, са лесна мишена за крадци. Добре е тези домове да бъдат оборудвани със здрави заключващи механизми и врати.
 • „Рекламиране“ на ценности. Прекалено луксозно изглеждащият дом със сигурност ще привлече вниманието на крадци. Внимавайте и когато изхвърляте кашони и други опаковки от закупени вещи. Най-добре би било да ги унищожавате, вместо да ги оставяте в кофата за боклук.

Как да се предпазите дома си от грабеж?

За максимална защита на вашия дом, опитайте тези и други съвети:

 • Винаги заключвайте вратите и затваряйте прозорците, когато сте извън дома си;
 • Осигурете си стабилна входна врата;
 • Инвестирайте в брави и ключалки с високо качество;
 • Монтирайте допълнителни заключващи механизми;
 • Не дръжте у дома големи суми пари, или ако имате, ги съхранявайте в сейф;
 • Никога не оставяйте ключа на „тайни места“ около имота, носете го със себе си;
 • Дръжте гаража си заключен;
 • Ако сте си купили ново жилище или току що сте наели нов апартамент, задължително сменете ключалката с нова.
Да предпазим дома си от грабеж

Какво да направите, ако ограбят дома ви?

Ако станете жертва на нахлуване с взлом, първото нещо, което трябва да направите, е да уведомите полицията за извършената кражба. Не пипайте нищо, до идването на полицейски екип. След като те направят необходимата проверка, е важно да се обърнете за помощ към ключар. Свържете се с опитен специалист, който би бил на разположение по всяко време на денонощието.