Мобилни телефони с Андроид или iOS – кои да изберем

14/53
мобилни телефони

Ако ви предстои покупка на нов мобилен телефон, вероятно сте изправени пред дилемата с Андроид или iOS операционна система да го изберете. Решението наистина е трудно и за да ви помогнем, ще се опитаме да анализираме плюсовете и минусите на двете операционни системи.

Операционна система Android 

Тази система е с отворен код и в момента е най-широко използвана в мобилните телефони, които се предлагат на пазара. Въпреки, че е собственост на Google, компанията позволява на производителите на мобилни телефони като Samsung, Xiaomi, Huawei и много други не само да използват Андроид, но и да я променят и персонализират по начин, съвместим с техните мобилни устройства. Възможността за персонализиране, която предлага тази операционна система е достъпна и за крайния потребител, който може да адаптира Android към своя мобилен телефон според личните си нужди. Така например крайният потребител може да:

 • Изтегля приложения не само от магазина на Google Play, но и от други онлайн магазини и от интернет като цяло.
 • Да променя графиките на мобилното устройство според предпочитанията си.
 • Да инсталира модифицирани версии на Андроид, наречени Custom ROMs и други.

Към свободата, която дава тази система трябва да прибавим и много по-лесното прехвърляне на данни, както и  по-лесното облачно съхранение и архивиране. Да не говорим, че броят на приложенията в Play Store е толкова огромен, че е възможно да се открие програма или приложение за всякакви нужди.

От друга страна Андроид има някой недостатъци като:

 •  По-ниско ниво на защита. Заради отворения си код и възможността за персонализация, мобилните телефони с тази операционна система са по-податливи на хакерски атаки и зловреден софтуер.
 • По-бавни системи актуализации. Пускането на нова версия на Android изисква марките смартфони, които я използват да адаптират функциите ѝ към своите спецификации и нужди. Това е доста дълга процедура и често се случва крайния потребител да не може да използва осъвременения софтуер дълго време.

Операционна система iOS

iOS е операционна система собственост на Apple и е втората най-използвана система в света.  Това, което я прави толкова успешна е, че софтуерът се разработва едновременно с хардуера, което е доста добра комбинация.

За разлика от Андроид, който е адаптиран към мобилни телефони от много марки, iOS е със затворен код и е предназначена само и единствено за продуктите на Apple. А това означава, че крайният потребител може да се възползва от най-доброто, което неговият модел iPhone предлага. 

Сред най-големите преимущества на iOS пред Android са:

 • Висока производителност и продуктивност. Грешките в операционната система са сведени до минимум, забавянията също, което улеснява ползването на мобилните телефони.
 • Сигурност. Тъй като операционната система е със затворен код и може да се ползва само от продукти на Apple, пробивите в защитата на телефоните е сведена до минимум.
 • Бързи системи актуализации.  За разлика от другата операционна система, при iOS няма забавяне и потребителят може да изтегли нова версия веднага щом тя се появи.

Като минуси на затворената система на Apple и iPhone можем да посочим:

 • Сведената до минимум персонализация.
 • Ограничените възможности за изтегляне на приложения. За да предотврати проблеми със сигурността и да предпази потребителите на своите продукти от хакерски атаки, Apple не позволява да се теглят приложения от магазини различни от Apple Store.
 • Инструментите и аксесоарите могат да се използват само ако са съвместими с “Ябълката”.
 • Ограничения при прехвърляне на данни. Към днешна дата iOS има многобройни ограничения при прехвърляне на данни и към устройства, различни от iPhone и iPad. Безжичният обмен пък е възможен само с други iOS или mac OS устройства чрез услуга, наречена AirDrop.

Както виждате и двете операционни системи имат както своите плюсове, така и недостатъци и единствено вие можете да решите коя ОС е по-подходяща за вас. Съветът, който можем да ви дадем е при избора да се ръководите от личните си нужди и за какво ще използвате телефона. Ако искате да се забавлявате повече и да имате достъп до многобройни приложения, тогава смартфон със система Андроид е по-добрият избор. Ако търсите по-голяма сигурност и защита – iPhone и iOS са за вас.