Мото якета – без тях не се качвайте на мотор

20/49
moto-yaketa

Преди да се качите на мотора е необходимо да вземете някои предпазни мерки. Когато карате вашия мотор, каската не стига. Има много други аксесоари, които са също толкова важни и могат да ви предпазят от различни наранявания при евентуален инцидент. Сред едни от най-важните аксесоари са мото ръкавиците, мото ботушите, различните видове предпазители и, не на последно място, мото якетата .

Сигурно като чуете за мото яке и си мислите, че всички мотористи, които носят този тип якета, докато карат, го правят единствено от гледна точка на някаква мода. Всъщност мото якетата играят важна роля в предпазването ви.  Марката и модела са последното нещо, което трябва да гледате при избора на такова. Едни от основните неща са материята, от която са направени, както и това дали имат вградена броня и предпазители.

Въпреки, че няма научни доказателства дали мото якето може да спаси живота ви, има направени проучвания според които е доказано, че при различни пътни инциденти, мотористите, които са носили пълна защита, са имали много по-малко наранявания и са се възстановили много по-бързо от тези, които са имали частична. Ето и някои от основните причини защо да си купите мото яке.

Защитава ви от тежки наранявания

Няма да спрем да повтаряме, че мото якето предпазва от тежки наранявания. Както се казва, ако не можете да си позволите мото екипировка, то не можете да си позволите и мотор. Тя е ключова при карането му.

 Когато карате мотор рискът от възможен инцидент винаги съществува, затова е задължително да се предпазите максимално добре. Колкото важна е каската, толкова е и мото якето, и за това спор няма. Това, което бихме могли да ви посъветваме е да изберете висококачествена кожа, тъй като тя най-добре ще ви предпази.

Повече модели мото якета, които се предлагат на пазара са с предпазители в областите, които са изложени на най-голям риск. Това са рамото и лактите. В случай на удар, тези предпазители ще помогнат в предотвратяването на изгаряния и ожулвания, които са много често срещани при мотористи, които не носят защитно облекло. Освен това, голяма част от мото якетата имат и светлоотразители, което предлага допълнителна сигурност при карането на мотора, особено през нощта.

Предпазва при лошо време

Времето навън винаги може да ви изненада, особено докато карате вашия мотор. Никога не се знае къде и как може да ви удари някой силен дъжд. Мото якето освен, че ви защитава от наранявания, но ви и предпазва от дъжд, вятър, както и от замърсявания. Именно затова е добре да се спрете на мото якета с висока защита и направени от качествени материали.

Създават комфорт

Мото якетата са направени така, че да се чувствате комфортно, докато карате. Материите, от които са направени целят да запазят вашата температура и да абсорбират потта. Има модели, които са с допълнителна подплата отвътре и те са изключително подходящи за зимния сезон . Други модели са по-леки, така че да си чувствате комфортно в горещите летни дни. Тяхната кройка е така направена, че да имате и свобода на движенията и добра видимост. При дълго каране на мотора всичко това е от съществено значение, за да се насладите на преживяването.

Винаги на мода

Кожените мото якета са си вечна класика и те никога не излизат от мода. Да, както казахме, сигурността е на първо място, но като бонус получавате и една страхотна визия, носейки кожено мото яке. На пазара има огромно разнообразие от модели, някои от тях доста персонализирани, така че могат да бъдат великолепен аксесоар към вашата мото визия. Така, че със сигурност покупката на мото яке е една чудесна инвестиция, за която няма да съжалявате.

Надяваме се, че сте се убедили защо е толкова важно да носите мото яке, когато карате и вече нямате съмнения в това. Не правете компромис с качеството и изберете мото яке, което има пълна защита. Също така се опитайте да съобразите модела и материята му спрямо сезона, в който най-често карате, за да сте сигурни, че ще получите комфорт и сигурност по време на карането на вашия мотор.