Съвети за безопасност при употреба на мобилни устройства

39/53
Mobile security

Днешните мобилни устройства са толкова мощни и свързани колкото всеки десктоп компютър. Затова е нужно да взимате същите предпазни мерки за вашето мобилно устройство, каквито взимате за вашия компютър по отношение на съобщенията и онлайн безопасността. Първата стъпка е СПРИ-ПОМИСЛИ-СВЪРЖИ СЕ

Пазете устройството чисто

Мобилните устройства са компютри със софтуер, който трябва да се поддържа актуален (точно като вашия компютър, лаптоп или таблет ). Защитата за сигурност е вградена и се актуализира редовно. Отделете време, за да се уверите, че всички мобилни устройства в дома ви имат най-новите защити. Това може да изисква синхронизиране на устройството с компютър.

 • Софтуерът ви за сигурност винаги трябва да е актуален: разполагайки с най-новия мобилен софтуер за сигурност, уеб браузър и операционна система си гарантирате най-добрите защити срещу вируси, зловреден софтуер и други онлайн заплахи.
 • Пазете всички устройства, които се свързват към интернет : Компютри, смартфони, игрални конзоли и други уеб -поддържани устройства се нуждаят от защита срещу вируси и зловреден софтуер .

Защитете вашата лична информация

В телефоните може да се съдържа огромно количество лична информация. Изгубени или откраднати устройства могат да се използват за събиране на информация за вас и потенциално за други. Пазете вашия телефон както бихте пазили и вашия компютър.

 • Подсигурете устройството си: Използвайте силна парола, за да заключите телефона си.
 • Помислете, преди да сваляте приложения: Прегледайте правилата за поверителност и разберете какви данни (местоположение , достъп до социални мрежи ) изисква приложението преди да го изтеглите.
 • Давайте номера на мобилния си единствено на хора, които познавате и на които имате доверие и никога не споделяйте номера на ваш познат, без изричното му позволение.

Свържете се с предпазливост

Използвайте здравия разум, когато се свързвате. Ако сте онлайн чрез необезпечена или незащитена мрежа, бъдете внимателни за сайтовете, които посещавате, и за информацията, която им доставяте.

 • Възползвайте се от безопасни WI-FI зони: Свързвайте се към WI-FI само когато е наложително, а преди това се уверете, че настройките на телефона ви са така зададени, че никой нежелан няма да може да придобие достъп до устройството ви.
 • Пазете парите си: Когато банкирате и пазарувате, проверете дали сайтът в който влизате е сигурен. Търсете уеб адреси “ https:// “ или “ shttp :/ / , “ което означава, че сайтът осигурява допълнителни мерки за защита на вашите данни. “ http :/ / “ не е защитен.
 • В случай на съмнение – не взаимодействайте: Фалшивите текстови съобщения, обаждания и гласови съобщения са във възход. Точно като нашумелите e-mail „конкурси“, които ви гарантират награда срещу лична информация или някакъв друг вид незабавни действия, така и подобни съобщения посредством мобилните устройства са почти винаги измама.

Бъдете мъдър

Информирайте се редовно за най-новите актуализации за устройството ви. Трябва да знаете какво да правите, ако нещо се обърка.

 • Бъдете актуален и винаги в крак с новите начини за онлайн безопасност: Проверявайте доверени сайтове за най-новата информация и насърчавайте близките и познатите си да правят същото.
 • Нужно е да знаете как да блокирате други мобилни телефони: Чрез идентификация на обаждащия се (caller ID) можете да блокирате всички входящи повиквания или отделни имена и номера.
 • Бъдете внимателни, когато се срещате лице в лице с някого, който ви „познава“ единствено чрез изпращане на текстови съобщения: Въпреки, че текстовите съобщения често са следващата стъпка след онлайн разговорите, това не означава, че са по-безопасни.

Бъдете добра онлайн личност

Лесно е да се казват неща чрез текстови съобщения, които никога не бихте казали лице в лице. Напомняйте децата си да поддържат същото ниво на учтивост онлайн, каквото биха поддържали в реалния свят.

 • Безопасното за мен е по-сигурно за всички: Това, което правите онлайн има потенциал да засегне всички – у дома, на работа и в целия свят. Добрите онлайн маниери са от полза за световната дигитална общност.
 • Пишете такива съобщения на другите, каквито бихте искали да получавате от тях.
 • Давайте номера на мобилния си единствено на хората, които познавате.
 • Искайте разрешение преди да правите снимки или видеоклипове на другите с телефона си: По същия начин,останалите ще искат вашето разрешение преди да правят снимки или видеоклипове на вас.