Стенни конвектори или климатик за детската стая? С какво е най-подходящо да отопляваме детската стая.

12/53
konvektor

Когато избираме отопление за стаята на детето, първият и най-важен критерий винаги е безопасността и здравето на детето. От друга страна, като родители за нас е важен комфорта, качеството на въздуха в стаята, дизайна от гледна точка на безопасността, както и разходите за отопление.

Ако се притеснявате кой е най-добрият избор за вашето мъниче, разговаряхме с мениджъра на специализирани магазини за отопление TERMOS – Емил Георгиев за да разберем по-добре кой е най-безопасният вариант за вашия дом.

„Ако вече разполагате с отоплителен уред, преди началото на всеки отоплителен сезон се уверете, че няма открити кабели или разхлабени връзки, по които протича електричество“, предупреждава Емил. „Включвайте само по един електрически отоплителен уред към електрическия контакт. Задавайте по-ниска температура за да предпазите детето от изгаряне.“

Модерните климатици предлагат редица функции за комфорт, с които може да регулирате температурата в стаята, както и силата на вентилатора. Ако сте решили да изберете стенен климатик за отопление на детската стая, със сигурност може да се каже, че ще получите ефективно, икономично и безопасно отоплително средство. Стенните климатици са разположени високо на стената и са трудни за достъп на малчуганите. Дори улисани в игри, трудно биха могли да се наранят, ударят или изгорят на високо разположения климатик. От друга страна, много от моделите предлагат системи за пречистване на въздуха, с които може да намалите разпространението на вируси през зимния сезон. „Климатикът е икономично и комфортно средство за отопление, но трябва да имате предвид, че дори в тих режим климатиците може да събудят детето и да изсушат въздуха в помещението“ споделя Емил. „Трябва по-често да почиствате филтрите на климатика, защото детските стаи са място с много игри, където движението на домашен прах е завишено.“ 

Ние ще добавим, че ако детската стая се използва от пораснали деца, вероятно тези притеснения ще отпаднат. 

Като допълнение, в случай, че все пак сте избрали климатик за стаята на вашето дете избягвайте модели за подово-стенен монтаж. Тези модели крият риск от попадане на предмети или малки пръсти в секцията на вентилатора.

За помещения до 20 кв.м и височина до 2.70 м. ще ви е необходим климатик с мощност 9,000 BTU. Качествените инверторни климатици с тази мощност са в ценови граници 1000 – 1500 лв според енергийния клас, нивото на шум и екстрите. Покупката на климатик е дългосрочна инвестиция, затова по-добре се доверете на утвърдени производители като Daikin, Hitachi и други японски марки, отколкото да изберете най-евтиния продукт на пазара.

Друга възможност за отопление, са стенните конвектори . Много от родителите предпочитат точно този вариант за отопление на детската стая, защото стенните конвектори са икономично средство, с което можете да постигнете желаната топлина в стаята дори при изключително ниски температури през зимата. „Някои от по-новите модели имат защита от преобръщане, докато са включени“, казва още Емил, добавяйки, че допълнителната функция може да даде на родителите спокойствие,  особено през нощта или по-време на игра. С тази функция няма от какво да се притеснявате, в случай че конвекторът падне докато работи. Вграденият датчик автоматично ще изключи уреда и ще предпази от възникване на пожар. 

Всеки родител си задава въпросът дали детето може да се изгори на затопления електрически конвектор? Истината е, че ако без да искате, или в стремежа си да стоплите стаята по-бързо, сте задали висока температура, съществува минимален риск от това и по-добре детето Ви да си играе на по-голямо разстояние от радиатора.  Ако вече сте определили мощността на уреда за вашето помещението, не купувайте , уред който отговаря точно на тази мощност. Изберете такъв, който ви дава малко допълнителен капацитет, така че да не е необходимо да работи с пълна мощност. Температурата на повърхността на отоплителното тяло също ще бъде по-ниска. За детска стая по-добре изберете конвектор с по-висока мощност, така уреда ще затопля стаята при по-ниска температура на отопляващата повърхност и ще предотвратите инциденти от изгаряне. 

Какви са предимствата на конвекторите:

  • Лесен монтаж, без нужда от допълнителни разходи за техник.
  • Вграден термостат, управлява работата на уреда и спестява над 25% от електроенергията.
  • Безшумна работа.
  • Допълнителни функции, като таймер, нощен режим и управление през смартфон.
  • Бързо затопляне на помещението.
  • Възможност за пренасяне и използване в различни помещения.
  • Разнообразие от мощности: избирате мощност според обема на помещението от 500 W до 3 kW.
  • Сами избирате модела – може да изберете модел за стена, под или баня , според желаното място за употреба.
  • Дълъг период на гаранция.

Преди да направите окончателен избор трябва добре да прецените, кой от двата варианта е по-подходящ за вас. Не винаги по-голямата инвестиция е по-доброто решение за отопление. Направете съпоставка на всички фактори, сравнете всички предимства и недостатъци, за да изберете най-подходящото отопление за стаята на Вашето дете. 

Не правете компромиси!
Успех!